7. 10. 2013

Co jedí vitariáni

 V dnešním článku Vám přináším ukázku toho co jedí vitariáni a na čem se zakládá jejich strava, podívejte tu krásu a barevnost, toho jasu a krásy, toho života, tak proč nezařadit do stravy  více čerstvého ovoce a zeleniny. Jsme to co jíme a  vitariáni jsou přesně takový co jedí, chcete být taky takový? Tak do toho, vždyť nemusíte jíst 100% vitariánsky, ale jen částečně, skvělý je poměr 50%:50% zpozačátku.:-)

                                    Ovoce
  Zdroj: Freshness.cz




                                      Zelenina

Tak, jako po ovoci máme chuť „vystřelit do akce“, zelenina nás naopak dokáže zrovnovážit, zklidnit rozvířenou hladinu naší mysli a dlouhodobě ustálit. Bohaté zásoby minerálních látek a přítomnost chlorofylu (zelené barvivo rostlin, katalyzátor pro fotosyntézu) přinášejí k ovocné energii další nezbytné spoluhráče. K aktivitě a výkonnosti se nyní připojuje rozvaha a vyrovnanost.



Ořechy

Chcete-li svému tělu pomoci vystavit bytelný a půvabný tělesný chrám, ořechy v sobě skrývají nejvyšší hustotu stavebních materiálů. Jsou jedním z nejlepších zdrojů bílkovin a esenciálních mastných kyselin, které v přírodě můžeme najít. Důkladným rozmělněním v ústech začíná architektonické umění přírody.


 SEMÍNKA
Semínka obsahují všechen koncentrovaný život, který je nezbytný pro následný růst zdravých plodin. Konzumací semen probouzíme jejich dřímající potenciál a vnitřní živost v našem vlastním organismu. Dovolte jim rozprostřít spletitou síť životadárných enzymů, stavebních kamenů a dalších neméně důležitých živin.

 KLÍČKY
Rostlinné klíčky představují aktivní život v pohybu, životní esenci deroucí se ke světlu světa. Klíčky jsou nejvýživnější formou potravy na této planetě - měřeno poměrem množství živin na jednu kalorii - a mohou hrát významnou roli ve zdravě vyvážené stravě.



8 komentářů:

  1. To jsou ale krásný barvičky! V létě také zkouším jíst co nejvíce clean a v přirozené podobě, ale obdivuju ty, co to dokáží i v zimě. Já si to bez teplého jídla neumím v zimních dnech představit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta směs barev je nádherná:-), v zimě je to horší,ale jde to.:-)

      Vymazat
  2. Anonymní8:42

    Ahoj Radko, vidím, že ve výčtu potravin nejsou žádné obiloviny - vitariáni je nejedí ani tepelně neupravené? Třeba máčenou pohanku, naklíčený oves...pak tedy sacharidy přicházejí jen z ovoce, zeleniny a klíčků a zajímalo by mě, zda je to dostačující z hlediska komplexnosti. A také bych se ráda zeptala, nemá na Tebe tato strava v zimě ochlazující účinek? Mě by to nejspíše dělalo problém, jsem docela zimomřivka :) Děkuji za odpověď! Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Evi,vitariáni jedí i obiloviny některě,ale spíše v menší míŕe a ojediněle,takováhle strava je plně dostačujíci z hledska toho co tělo potŕebuje,ale je to individuální a člověk by měl respektovat a poslouchat potŕeby svého těla za předpokladu,že tyto signály dokáže rozeznat.
      Taky jsem zimoumřivá,proto zahŕívám pohankou,zázvorem,chilli,pepŕem a jinými zahŕívacími potravinymi,navrh nejsem 100% vitarian,ale jen 80% zbyh 20 mám tepelně upravené stravy,a nebo zahřívám stravu na 42 stupňů. Dá se to zvládnout i v zimě:-)

      Vymazat
  3. Anonymní11:20

    Skvělý článek!! Čím dál tím více se snažím přejít na raw..zatím tak 50%..trochu se bojím zimy, ale snad to bude dobré:) Přeji mnoho štěstí:) Madla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Grauluji to je skvělé:-)! Zimi se neboj,dá se to zvládnout,možná občas napíšu jídelníček pro inspiraci:-).

      Vymazat
  4. Krásné a barevné, ale vím že takhle bych nedokázaa jíst ;) Mylsím, že člověk by měl mít zastoupení i obilovin a tak ;) ale jako součást stravy určitě plus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy neříkej nikdy :-), i do této stravy je můžeš zařadit , jde o to jak to tam vpasovat yby to splňovalo vitariánství pokud chceš bý 100%. Nic není nemožné:-)

      Vymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.