Zelenolistá zelenina je tím nejbohatším zdrojem
důležitého chlorofylu (zelené barvivo rostlin), stejně jako
minerálů a vitaminů. Zelenina je ve své podstatě anabolickou (tělo
budující) potravinou s alkalickými účinky (důležité pro
acido-bazickou rovnováhu těla), velmi nízkým obsahem tuku a
adekvátním množstvím vlákniny.
OBECNÁ
DOPORUČENÍ
1. Nakupujte v sezóně, kdy je kvalita nejvyšší a cena
nejnižší2. Nakupujte v ideálním případě lokální produkci a pokud možno v BIO kvalitě
3. Nekupujte více, než kolik jste schopni sníst do doby, kdy se zelenina začíná kazit
4. Nekupujte poškozené kusy, pokud poškození není jen nepatrné a nebudete zeleninu jíst okamžitě.
5. Zacházejte při výběru se zeleninou opatrně a s úctou, ať ji neznehodnotíte pro ostatní
6. U zeleniny se zaměřte především a hlavně na její aktuální čerstvost
NÁKUP A
VÝBĚR
Zelenina je nejchutnější a nejvýživnější, když
je konzumována ihned po sklizení ze zahrádky. Proto se, pokud
můžete, pokuste alespoň nějaké druhy pěstovat pro vlastní spotřebu
sami. Pokud zahrádku nemáme, je mnoho druhů zeleniny, které můžeme
pěstovat v truhlíku či bedýnce. Zelenolistá zelenina je ze
zdravotního hlediska natolik významná, že si z naší strany zaslouží
zvýšenou pozornost. Navíc energii, kterou do zeleniny při pěstování
vložíme, poté rozeznatelně ucítíme i na jazyku.
Veškerá zelenina nabízí nejlahodnější chutě a největší výživové bohatství, když je pěstovaná organicky, tedy v BIO kvalitě. U zeleniny je tento rozdíl v chuti opravdu znatelný. Pochopitelně se bavíme o zelenině syrové. Pokud bychom ji uvařili, velká část živin je opět ztracena a pohřbena v nenávratnu.
Čerstvá zelenina (lokální produkce) bývá z polí na trh dopravována svižně a když budeme rozumně vybíraví, dostane se k nám zelenina ve velmi slušné a přijatelné kvalitě. Na rozdíl od ovoce, u zeleniny se zaměřujeme především na čerstvost, nikoliv zralost. Je vhodné vytvořit si zvyk tento aspekt zeleniny opravdu zkoumat, abychom sobě, své rodině i přátelům k večeři mohli nabídnout tu nejkvalitnější možnou zeleninu.
Stejně jako u ovoce – pokud je zelenina čerstvá, pak čerstvě i vypadá – žádné povadlé vrásky ani jiné viditelné znehodnocení. Barva by měla být charakteristická pro daný druh (viz jednotlivé fotogalerie). Stupeň zralosti je sice až na druhém místě v žebříčku priorit, podle kterého vybíráme, ovšem také velmi důležitý. Většina druhů zeleniny je ve vrcholné „kondici“ pro konzumaci, když je lehounce nedozrálá.
Také zelenina podléhá konvenčnímu trendu užívání pesticidů a všemožných dalších –idů. Opláchnutí nebo antipostřiková lázeň může z povrchu smýt značné množství těchto chemikálií, ovšem to, co se do rostliny dostalo přes kořeny, už z ní nikdy nikdo nevyjme. Některá zelenina bývá dokonce voskována (okurky, rajčata, papriky, pastinák apod.). Opět tedy platí, že pokud můžeme, kupujeme BIO kvalitu a pokud ne, udělejme maximum pro eliminování chemických zbytků. Například některé druhy zeleniny mohou být oškrábány. V takovém případě odstraňte slupku jen v té nejnutnější tloušťce, protože právě těsně pod ní se nachází nejvíce živin.
Zdroj: Freshness.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.