9. 10. 2013

Zelenina

ZELENINA - obecné rady

 


Zelenolistá zelenina je tím nejbohatším zdrojem důležitého chlorofylu (zelené barvivo rostlin), stejně jako minerálů a vitaminů. Zelenina je ve své podstatě anabolickou (tělo budující) potravinou s alkalickými účinky (důležité pro acido-bazickou rovnováhu těla), velmi nízkým obsahem tuku a adekvátním množstvím vlákniny.

OBECNÁ DOPORUČENÍ
1. Nakupujte v sezóně, kdy je kvalita nejvyšší a cena nejnižší
2. Nakupujte v ideálním případě lokální produkci a pokud možno v BIO kvalitě
3. Nekupujte více, než kolik jste schopni sníst do doby, kdy se zelenina začíná kazit
4. Nekupujte poškozené kusy, pokud poškození není jen nepatrné a nebudete zeleninu jíst okamžitě.
5. Zacházejte při výběru se zeleninou opatrně a s úctou, ať ji neznehodnotíte pro ostatní
6. U zeleniny se zaměřte především a hlavně na její aktuální čerstvost


NÁKUP A VÝBĚR
Zelenina je nejchutnější a nejvýživnější, když je konzumována ihned po sklizení ze zahrádky. Proto se, pokud můžete, pokuste alespoň nějaké druhy pěstovat pro vlastní spotřebu sami. Pokud zahrádku nemáme, je mnoho druhů zeleniny, které můžeme pěstovat v truhlíku či bedýnce. Zelenolistá zelenina je ze zdravotního hlediska natolik významná, že si z naší strany zaslouží zvýšenou pozornost. Navíc energii, kterou do zeleniny při pěstování vložíme, poté rozeznatelně ucítíme i na jazyku.
Veškerá zelenina nabízí nejlahodnější chutě a největší výživové bohatství, když je pěstovaná organicky, tedy v BIO kvalitě. U zeleniny je tento rozdíl v chuti opravdu znatelný. Pochopitelně se bavíme o zelenině syrové. Pokud bychom ji uvařili, velká část živin je opět ztracena a pohřbena v nenávratnu.

Čerstvá zelenina (lokální produkce) bývá z polí na trh dopravována svižně a když budeme rozumně vybíraví, dostane se k nám zelenina ve velmi slušné a přijatelné kvalitě. Na rozdíl od ovoce, u zeleniny se zaměřujeme především na čerstvost, nikoliv zralost. Je vhodné vytvořit si zvyk tento aspekt zeleniny opravdu zkoumat, abychom sobě, své rodině i přátelům k večeři mohli nabídnout tu nejkvalitnější možnou zeleninu.

Stejně jako u ovoce – pokud je zelenina čerstvá, pak čerstvě i vypadá – žádné povadlé vrásky ani jiné viditelné znehodnocení. Barva by měla být charakteristická pro daný druh (viz jednotlivé fotogalerie). Stupeň zralosti je sice až na druhém místě v žebříčku priorit, podle kterého vybíráme, ovšem také velmi důležitý. Většina druhů zeleniny je ve vrcholné „kondici“ pro konzumaci, když je lehounce nedozrálá.

Také zelenina podléhá konvenčnímu trendu užívání pesticidů a všemožných dalších –idů. Opláchnutí nebo antipostřiková lázeň může z povrchu smýt značné množství těchto chemikálií, ovšem to, co se do rostliny dostalo přes kořeny, už z ní nikdy nikdo nevyjme. Některá zelenina bývá dokonce voskována (okurky, rajčata, papriky, pastinák apod.). Opět tedy platí, že pokud můžeme, kupujeme BIO kvalitu a pokud ne, udělejme maximum pro eliminování chemických zbytků. Například některé druhy zeleniny mohou být oškrábány. V takovém případě odstraňte slupku jen v té nejnutnější tloušťce, protože právě těsně pod ní se nachází nejvíce živin.


Zdroj: Freshness.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.