10. 10. 2013

Ořechy a semínka

OŘECHY a SEMÍNKA - obecné rady

 




Ořechy a semínka jsou vrcholným zdrojem bílkovin v celé rostlinné říši, který navíc lehce předčí své protiklady z říše živočisné. Narozdíl od těch živočisných jsou tyto bílkoviny čisté, sterilní a prosté hnilobných bakterií a dalších odpadních látek, které obvykle jako nevyžádaný bonus společně s masem přijímáme (kyselina močová, moč, atd.)


NÁKUP
Ideální je nakupovat zásobu ořechů na podzim, kdy je obvykle k dispozici nová úroda. Pěstitelé, prodejci a zprostředkovatelé budou tyto ořechy uchovávat po celý rok k dalšímu prodeji, až do nové úrody příští rok. A protože trvanlivost ořechů je značná, je nejlepší si právě na podzim koupit i vlastní roční zásobu ořechů a postarat se o uskladnění sami, pod vlastním dohledem. Navíc v některých prodejnách se zdravou výživou či u jiných zprostředkovatelů budou ochotní poskytnout množstevní slevu, když odeberete velké množství. Pokud se však rozhodnete nakupovat oříšky a semínka tehdy, kdy na ně máte zrovna chuť, pak dnes již takovou možnost máte v každém „zdravém obchůdku“ po celý rok.
A právě v těchto obchůdcích doporučujeme ořechy a semínka nakupovat. Obvykle tyto prodávají v BIO kvalitě, naproti většině supermarketů, kde se používá nejrůznějších nezdravých a chemických procesů pro „větší pohodlí“ zákazníka – tj. použití plynů a louhu k usnadnění následného loupání apod. Buďte tedy obezřetní a pátrejte, co si kupujete.

Samozřejmě by všechny ořechy a semena, která se chystáte konzumovat, měla být nezpracovaná v syrovém (přírodním) stavu. Oblíbené označení „pražené“ znamená jen to, že je někdo usmažil a následně masivně přesolil :-) Tepelně zpracované tuky navíc mohou být karcinogenní, přičemž ořechy mají obsah tuků vysoký. Mimo další zdravotní rizika je toto pádný důvod se jim velkým obloukem vyhýbat a zaměřit se spíše na ty v přirozeném stavu.

Nevyloupané ořechy vydrží déle, ovšem pokud jsou ořechy správně uchovány, vydrží celý rok i ty vyloupané. S nevyloupanými může nastat problém, že při nákupu nedokážeme tak dobře posoudit jejich kvalitu, nehledě na to, že mnohé druhy se obtížně louskají. Ořechy skladujeme v chladném a suchém prostředí.

KONZUMACE
Většina ořechů se konzumuje přímo, zatímco velká část semínek se pro maximální výživové hodnoty přes noc namáčí – tj. ponoříme je do nádoby s vodou, dáme do lednice a ráno (po cca 8-12 hodinách) jsou připravené pro naše mlsné jazýčky.
Zde přichází na řadu důležitost důkladného rozžvýkání oříšků a semínek, která snad ani nemůže být přeceněná. Ořech je hustá, koncentrovaná potravina s vysokým obsahem bílkovin a jeho trávení vyžaduje komplikovanější a značně zdlouhavější proces než u ovoce a zeleniny. A jelikož žaludek nemá žádné zoubky, co neuděláme v ústech, nedoženeme už nikde. Chceme-li využít širokospektrální potenciál ukrytý v oříšcích a semíncích a pomoci trávícím šťávám proniknout skrze jejich tvrdé substance, je na místě zodpovědně kousat. Snězte hrst sezamových semínek bez patřičného pokousání a rozmělnění a následující den pochopíte význam a důležitost všech předchozích slov :-) V případě, že máte nějaké dentální problémy, řešením by mohlo být oříškové máslo (rozmixované čerstvé ořechy s trochou vody).

Nedoporučuje se často konzumovat více než jednu dvě hrsti oříšků/semen denně, jelikož se jedná o koncentrovanou a tučnou potravinu, byť velmi zdravou.
Zdroj: Freshness.cz


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.