11. 10. 2013

Klíčky

KLÍČKY - obecné rady

 

Klíčky jsou první záchvěvy životní esence, která ohromnou rychlostí a silou obnažuje energii uloženou uvnitř semínka a naprogramovanou tak, aby tvořila život. Těsně před konzumací jsou z klíčků nesmírně bohaté zásobárny vitaminů, minerálů a bílkovin napěchované rovněž enzymy a chlorofylem!
VÝHODY
Klíčení je zábava! Je vzrušující pozorovat, jak vám drobné kuličky doslova rostou před očima. Naklíčená semínka obsahují více živin, než semínka původní a tento rozdíl se v procesu klíčení dramaticky multiplikuje. Některé studie potvrzují, že dokonce až o 100 %. V průběhu nakličování se vysoká enzymatická aktivita stará o to, aby bílkoviny rozštěpila na schůdnější aminokyseliny, škroby přeměnila na přírodní cukry a v mnoha případech tuky nahradila uhlovodany, čímž ohromně stoupá lehkost trávení v porovnání se semínky samotnými.
JAK NA TO
Ta zřejmě nejjednodušší metoda je následující. Důkladně semínka propláchneme. Například dvě kuchyňské lžíce semínek alfalfa vložíme do nějaké vhodné nádoby (ideální bude s velkým průměrem). Přidáme tu nejčistší možnou (ideálně destilovanou) vodu v trojnásobném objemu vzhledem k semínkům. Necháme ponořené přes noc, nebo 6-10 hodin (déle v chladném počasí, kratší dobu když je teplo). Voda by neměla být příliš studená. Pokud chcete, můžete vodu v polovině procesu vyměnit. Následující ráno (nebo na konci 6-10 hodinového cyklu) klíčky propláchneme a tento promývací postup opakujeme 2-4x denně. Použitou vodou můžeme zalévat květiny, protože se v ní topí minerály hladové po nějaké smysluplné činnosti. Po každém propláchnutí s klíčky zatřeseme, aby se nám hezky a rovnoměrně v nádobě rozprostřely. Nádobu přikrýváme například malým ručníkem, aby ke klíčkům mohl vzduch a teplo, ale nikoliv světlo.

Po třech až čtyřech dnech pravidelného proplachování vodou můžeme ručník sundat tak, abychom již dovolili přístup denního světla (ne však přímého slunečního záření). Díky tomu bychom po 8-12 hodinách měli vidět, jak se první drobounké lístečky začínají zelenat („plnit“ chlorofylem). V tomto okamžiku jsou klíčky ve fázi, kdy je z výživového hlediska nejvhodnější je jíst, případně ještě uskladnit v lednici. Toto platí u mung a alfalfa klíčků. Můžeme je jíst prakticky kdykoliv během celého procesu, ovšem až tmavě zelenkavé lístečky jsou znamením nutričního vrcholu. Ostatní druhy klíčků se konzumují dříve, než se objeví zelené lístečky.

Klíčit se dají prakticky všechny ořechy a semínka, pšenice, sója, fazole a další. Vše záleží na vkusu, dispozicích, aktuální náladě či kýžených nutričních hodnotách. Přejeme příjemnou zábavu a chutný salát :-)

Zdroj: Freshness.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.