4. 11. 2013

Ve formě po 40cítce

S přibývajícím věkem v lidském těle ubývá svalové hmoty a hlavně se zpomaluje metabolismus.
To co jsem si já mohla dovolit ve dvaceti letech tak ve 40 již nemohu a diety jsou nesmyslné, je hrozně důležité dbát na to co jím, to nás nejen chrání , ale i omlazuje.
Rozumná váha ženám sluší i v pozdnějším věku, ale hlavně příznivě ovlivňuje zdraví. Snižuje riziko srdečně cévních onemocnění, cukrovky a osteoporózy.
BMI by měla být do 25  a pokud jste na hranici, takje zde už mírná nadváha, ale je tolerovatelná.
Důležité je hlídat si pas, který by u ženy neměl být více jak 80cm, tak tedy zdravý pas je do 80cm, pokud máte více je zapotřebí s tím něco dělat, protože každý centimetr zvyšuje riziko onemocnění rakoviny nebo diabetes mellitus II a je to z důvodu, že tuk uložený v této oblasti ohrožuje správné funkce organismu a tím se to pak pdrazí na celkovém zdraví.
Doporučuji tedy redukci hmotnosti když máte nadváhu  a zařadit každodenní pohyb, vyberte si pohabovou aktivitu, která Vás bude bavit  a naplňovat.

Co jíst a pít v této době?
Zaměřte se na více vlákniny, kterou naleznete v ovoci a zelenině či celozrnných produktech. Zaostřete na vápník - žena středního věku potřebuje 1000mg vápníku denně, dodá Vám ho brokolice, fíky, kapusta ,květák, mandle , para a lískové ořecha či slunečnicová semena, vejce sezam a mák, samozřejmě i mléčné výrobky. Z tohoto výběru si vyberte jen ty potraviny, které spadají do vašeho výživového stylu. je zapotřebí mít i dostatek hořčíku a tem je nejideálnější přijmou v minerální vodě, je lépe vstřebatelný. Zařaďte do stavy potraviny obsahující fytoestrogeny ( soja, červený jetel, červené hroznové víno či lněné semínka) a omezte konzumaci masa .
K pití je ideální voda a minerálka s vyšším obsahem hořčíku,  nebo bylinkové čaje, optimální je 2l vypít.

* do 30 minut po probuzení snídejte
* hlídejte si bílkoviny na udržení svalové hmoty ( 1,5g na kilo aktuální váhy)
* denně sníst 400g zeleniny a 200 g ovoce
* 2x týdně zařadtě rybu nebo produkty s omega 3, které prospívají vlasům, pleti a hlavně srdci
*  nezapomínejte na vitamíc C a ideální je v přírodní formě, dávka je 200mg

Doporučuji cvičit v tomto věku hormonální jogu se speciálními sestavami, já s ní začínám  dnes.

Přeji hezký den
Radka

4 komentáře:

  1. Anonymní16:24

    Bezva článek! Jsem strašně vzorná, až tedy na to ovoce, to hlavně v zimě nedám a na snídani - snídám až v devět, nechávám doběhnout čištění žaludku. Budeš cvičit hormonální jógu? Byla jsi na kurzu? Cvičím ji už rok a půl denně :-) Javanka

    OdpovědětVymazat
  2. Dagmar22:21

    Škoda,že u nás kurz hormonální jogy není.Zkusila bych ji,třeba by mi pomohla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní10:52

      Hormonální jógu můžu opravdu osobně doporučit. Je téměř neuvěřitelné, jak funguje. U nás taky kurzy nejsou, ale ono není třeba chodit dlouhodobě na kurz. Účastnila jsem se kurzu během víkendu, cvičily jsme v pátek navečer, celou sobotu a v neděli dopoledne. Pak už jsem sestavu pilovala doma, až jsem se ji během asi 14 dní naučila a cvičím ji každé ráno doteď (cca 20 minut). Pokud vám chybí energie, máte problémy s blížícím se přechodem nebo naopak s otěhotněním, neexistuje nic lepšího. Javanka

      Vymazat
  3. Anonymní5:28

    Opravdu nepřestávám obdivovat s otevřenou pusou to odhodlání a vůli. Nádhera! (Tess - tobesomebody)

    OdpovědětVymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.