23. 11. 2013

Hummus

Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o jeden vynikající recept na hummus, který jsem se naučila na kurzu se Zuzankou Švédovou-nutriční terapetkou a klukama z webu ,, Živé pokušení".

Hummus jsem vždycky chtěla ochutnat a tak jsem si ho jednou koupila a byl tak hnusný, že jsem ho nadělila manželovi :-)) chudák ho snědl a ani nereptal, od té doby jsem neriskovala  jeho ochutnání, ale na kurzu ho Zuzanka dělala a já ochutnala - byl vynikající i když czizrna byla vařená. Můj hummus není z vařené czizrny.

Základem je czizrna - hrách římský a jak sami víte je přezdívána královnou luštěnin a to oprávněně.
Živiny: vitamíny B1,2,3,5,E, kyselina listová, vápník, železo,hořčík, mangan, fosfor, draslík, zinek,vláknina a hlavně obsahuje rostlinné bílkoviny, dále beta karoten, biotin, měď, jód, selen.
Czozrna obsahuje hodně vlákniny a je výborná k udržování zdravého trávicího ústrojí, uvolňuje pomalu energii a současně má mnoho výživných látek, je bohatá zejména na antiooxidační vitamín E, který pomáhá chránit tělo před infekcí posiluje imunitní systém. Kontroluje  a snižuje hladinu LDL - špatného cholesterolu, chrání proti srdečním chorobámi. Je zdrojem izoflavonů, které napodobují estrogen a má protirakovinné účinky.


Hummus

Budeme potřebovat: olivový olej, czizrnu namočenou přes noc, lahůdkové droždí, sůl, česnek, majoránka, tahini, citronovou štávu a sůl


Ingredience - přesnou váhu nemohu poskytnout, vše dělám od oka a ochutnávám během přípravy



Všechny ingredience dáme do mixeru nebo chopperu a mixujeme, chvilku to bude trvat, ale postupně se pasta vytvoří.


Umixováno a hotovo


Manžel měl na klasickém chlebu a mooooc mu chutnalo i když byl skeptický, když mne viděl jak vytvářím hummus a jeho průpovídky, že to nebude pasta  a ze syrových  ingrediencí se neudělá.....
Já si dala svou verzi a to namazat na plátky cuketky a nebo namáčet mrkev do pasty.Na fotce je pouze vzorek na ukázku


Mňam - pochutnala jsem si, skvělá snídaně.
Určitě to stojí za vyzkoušení a těm  kteří vyzkouší, přeji dobrou chuť.


Mějte se hezky!
Radka

3 komentáře:

  1. hummus taky miluju.. ale s majoránkou a droždím sem ho ještě nikdy nedělala, tak vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To droždí tomu dodá takovou jinou chuť, všimla jsem si, že hodně lidí dochucuje lahůdkovým droždím, je to pak takové jiné lepší :-)

      Vymazat
  2. Anonymní9:06

    S hummusem mám stejnou zkušenost, koupila jsem ho a vyhodila, protože mi vůbec nechutnal. Ale ten domácí mám moc ráda! Javanka

    OdpovědětVymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.