8. 10. 2013

Ovoce

Rozmanitost čerstvého ovoce je dostupná prakticky po celý rok. Naštěstí, například banány jsou v sezóně neustále. Většina ostatních druhů má své určité sezónní měsíce, kdy jsou plody nejlahodnější, nejvýživnější a také ekonomicky nejzajímavější – neboli v přesně té kombinaci, na kterou se při koupi a výběru budeme chtít zaměřit. 


OBECNÁ DOPORUČENÍ
1. Nakupujte v sezóně, kdy je kvalita nejvyšší a cena nejnižší
2. Nakupujte v ideálním případě lokální produkci a pokud možno v BIO kvalitě
3. Nekupujte více, než kolik jste schopni sníst do doby, kdy se plody začínají kazit
4. Nekupujte poškozené plody, pokud poškození není jen nepatrné a nebudete jíst okamžitě
5. Zacházejte při výběru s plody opatrně a s úctou, ať je neznehodnotíte pro ostatní
6. Ovoce se má jíst, když je optimálně zralé. Některé druhy se nechávají dozrávat v domácích podmínkách

pozn.: tyto kroky jsou konkrétně rozebírány u každé plodiny zvlášť


VÝBĚR a NÁKUP
Hlavní problém s mnoha druhy ovoce, které jsou dnes běžně k dostání je ten, že se často sklízí nedozrálé a nemají tak dostatečný prostor nahromadit v sobě svůj plný potenciál chuti a nutričních hodnot. Prodejní období různých druhů ovoce se mnohdy „násilně“ protahují a mimo tučné cenovky tak platíme i vysokou daň snížené kvality. Proto se vyvarujme nákupu těch druhů, které nejsou právě v sezóně, alespoň ve velkém množství. Občasná radost exotickým druhem ovoce mimo hlavní sklizeň nám neublíží.

Pokud nekupujeme ovoce v BIO (organické) kvalitě, pak je třeba mít na vědomí hned několik doporučení. Většina ovocných stromů a plodonosičů je bohatě krmena a „ošetřována“ chemikáliemi pro zvýšení produktivity a zisků konvenčních zemědělců. U plodů se silnou slupkou (meloun, ananas, banán, avokádo atd.) je šance, že se postřiky dostanou až do jádra samotného plodu, nižší. U ostatních je třeba dbát maximální péče při omývání a drhnutí.

U neekologicky pěstovaných plodů s tenkou slupkou (jablka, hrušky, švestky apod.) je moudré slupku oloupat. Nejen kvůli pesticidům, ale také z důvodů často používaného voskování, které má navodit svůdný efekt pro oči konzumentů. Takovou slupku odstraňujeme jen v té nejnutnější tloušťce, protože nejvyšší hustota důležitých živin se nachází právě těsně pod ní. Nákupem BIO produkce většina z výše zmíněného odpadá a proto pokud můžeme, podporujme naší poptávkou ekologické zemědělce a biofarmy. Jejich úsilí má význam a vyšší cena je opodstatněná.

Pochopitelně tou naprosto nejvhodnější a nejjistější metodou je pěstovat si své vlastní plodiny, alespoň některé. Pokud máte takovou možnost, pusťte se s chutí a láskou do toho. Nic se nedokáže vyrovnat lahodné chuti dokonale zralého ovoce právě utrženého z vlastního stromu.

Jelikož je však většina z nás odkázána na vnější zdroje, je nezbytné stát se mistrem ve výběru ovocných plodů. Je třeba zkontrolovat několik věcí. Zaprvé, pokud je ovoce čerstvé, pak také čerstvě vypadá! Například vrásčitá a suše vypadající textura je jasným impulsem posunout se o dům dál. Častým vizuálním indikátorem zralosti je i barva. Kromě vzhledu obezřetně zkoumáme i vůni a pocit na omak. Jednoznačným znamením zralosti je pak chuť, ovšem ta bývá obvykle až domácím překvapením :-) O všech těchto aspektech, podle kterých vybírat, se rovněž budeme zmiňovat u jednotlivých druhů.

A proč se zralostí vlastně zabývat? Nezralé ovoce je vysoce nestravitelné a obvykle chuťově nepřitažlivé. Přezrálé ovoce může být ze zdravotního hlediska ještě horší. Již v raném stadiu, kdy se plod začíná kazit, se cukr mění na oxid uhličitý, alkohol a kyselinu octovou (kvašení) a rapidně ztrácí nutriční hodnoty i chuť. Vyhýbejme se proto oběma extrémům. Zkrátka pokud ovoce nemá odpovídající zralou chuť, raději jej vyhoďte. Je moudřejší zahodit kousek ovoce, než pravidelně zahazovat své zdraví.



ÚSCHOVA
Většinu ovoce (pokud není z obchodu/trhu již ideálně zralé) bychom měli skladovat v pokojové teplotě mimo přímé sluneční záření až do okamžiku, kdy dosáhne požadované zralosti. Toto je ideální chvíle pro opláchnutí a okamžitou konzumaci. Pokud se však rozhodneme dozrálé ovoce uchovat o něco déle, je pro udržení maximální čerstvosti a svěžesti optimálním řešením lednice.

Před uskladněním v lednici ovoce nikdy neomývejte ani netrhejte stopky. V rámci zachování čerstvosti byste nikdy neměli kupovat větší zásobu ovoce, než je přibližně na týden (konkrétnější informace u jednotlivých plodin). Čím častěji a v menších kvantitách můžeme ovoce nakupovat, tím lépe.

Tyto skladovací typy jsou samozřejmě velmi zobecněné. Osobní mistrovství přichází s vytrvalým tréninkem a vězte, že si dříve či později odpovídající cit a „soudné oko“ vypěstujete a budete si to užívat.

Poznámky:
- jablíčka a banány při dozrávání vylučují plyny, které mohou škodlivě ovlivnit jiné plodiny uložené v lednici. Proto se doporučuje je přikrýt či zabalit.

- některé druhy ovoce dozrávají velmi špatně nebo už vůbec, jakmile jsou jednou sklizeny – mohou to být hrozny, ananasy, vodní melouny a další. Tyto plody je optimální neomyté vložit do lednice co nejdříve je to možné. Nejlépe však rovnou do pusy :-)

Zdroj: Freshness.cz

4 komentáře:

  1. :) Teď vubec nemůžu pochopit proč jsem ovoce v období hubnutí vynechávala :) Holky nedělejte stejnou chybu jako já, steně ty cukry doženete jinde ;) myslete na tu spoušť vitamínů ♥ Nejoblíbenější ovoce snad ani nemám, ale takovou kaši s banánem jóóóó to můžu :P a nebo jahodový shake :)

    OdpovědětVymazat
  2. Spousta poradců ovoce omezuje a to zcela zbytečně, stačí vědět kdy je ho nejlepší jíst

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní11:10

    Vtipný je obrázek - meloun je zelenina :-) Ale dobrá, to nepopírám :-) Javanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano je to zelenina z čeledi tykvovitých,dala jsem ho tam schválně ,bohužel když pozorně čteš články tak ho Freshness zařadil mezi ovoce ,což se běžně dělá.:-(

      Vymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.