10. 9. 2013

Vitariánství - Raw food

Přesun blogu: Myliferawfood

To, co jíme, hluboce a silně ovlivňuje to, jak se cítíme, náš způsob chování a myšlení



Jsme to, co  jíme a jíme to, co jsme. Jídlo je fyzikálním základem našeho těla. A pokud není základ pevný a stabilní, vše co je na něm postaveno také nebude stabilní. Vhodný výběr stravování je základním předpokladem pro dosažení zdraví a spokojené existence.

Nikdo není schopen přesně říci, co vše se stalo na Zemi v uplynulém okamžiku, natož pak před tisíci lety, jisté je ale, že v době, kdy se objevil první člověk, nebylo na Zemi žádné vařené jídlo. Lidské tělo není uzpůsobeno k tomu, aby si člověk holýma rukama ulovil a zabil zvíře a syrové je snědl a pokud si to v ojedinělých případech lze přestavit, určitě z takové stravy nebude mít přínos ani požitek. Uspořádání lidských zubů, čelistí, trávicího systému a končetin jednoznačně prokazuje, že člověk byl původně stvořen jako býložravec. Přirozená strava sestávající z tepelně neupravených potravin rostlinného původu je tou jedinou správnou cestou jak dosáhnout 100% zdraví.
V dnešní době se výživový směr, který zavrhuje veškeré tepelně upravené potraviny, včetně potravin živočišného původu, nazývá vitariánství, v rámci něhož existuje řada variant. Zastánci tohoto směru zavrhují řadu obecně uznávaných „pravd“, které by bylo možno nazvat dogmaty v oblasti stravy. Tomuto tématu se věnuje i řada odborníků a lékařů.
 
Řada lidí nemá problém vzdát se požívání mrtvol s tím, že zůstávají u konzumace vajec a mléčných výrobků. K přechodu mezi vegetariánstvím a veganstvím bych chtěla učinit další poznámku, týkající se zejména mléka. Mléko je určeno pro výživu mláďat rodu. Děti tedy mají být živeny mateřským mlékem, kdežto kravské mléko je určeno telatům.  Obsahuje bílkovinu kasein, která je lidskému tělu cizí a může být příčinou alergií. Ani v přírodě není běžné, aby se savci jednoho druhu živili mlékem jiného druhu. Dospělí jedinci nekonzumují v přírodě mléko vůbec. Nicméně pokud by bylo mléko dostupné ke konzumaci v jeho syrové podobě, od krávy, která se v klidu pase na zelené louce, bylo by zřejmě možné jej ještě označit za přijatelné. Za současných podmínek, kdy jsou krávy krmeny hormony a antibiotiky, případně masokostní moučkou, místo pastvy na zelené louce stojí celý život po kolena v hnoji a  jsou nuceny k dojení desetinásobného množství mléka denně než je běžné, přičemž mléko je následně pasterováno a homogenizováno, je konzumace mléka a mléčných výrobků značně škodlivá. Jediným důvodem proč se tak děje, je aby mléko déle vydrželo a potravinářský průmysl realizoval vyšší zisk. Konzument však dochází ke značné újmě. Pasterizací dochází k zničení všech enzymů a z mléka je opět mrtvá hmota. Ze syrového mléka se po určité době oddělí smetana a syrovátka, případné bakterie v něm jsou neškodné. Pasterované mléko po určité době začne hnít a zapáchá. Z mrtvého mléka nemůže člověk vstřebat vápník a jiné látky, které by pro organismus mohly být přínosem. Ba právě naopak. Pasterované mléko je kyselinotvorné a k neutralizaci tělo použije vápník z kostí. Konzumací pasterovaného mléka tedy dochází k odvápňování kostí.

Záměrem tohoto článku je představit vitariánství aneb přirozenou stravu, tedy způsob stravování, které není jen nějakým dalším směrem vedle vegetariánství, veganství, makrobiotiky nebo dělené stravy, ale je skutečným návratem k přirozenosti, která je jedinou možností jak dosáhnout naprostého zdraví a smysluplné/spokojené existence na této planetě.  Problémem ovšem zůstává otázka, jestli je v našich podmínkách vůbec možná naprosto přirozená strava. Převážná většina zemědělské produkce je hybridizována a především chemicky pěstována. Řešením toho je pořídit si vlastní zahrádku a pěstovat plodiny, které ještě nebyly hybridizovány natolik, že by obsahovaly škroby a zároveň usilovat o to, aby se i u nás rozmohla ekologická produkce. Ať tak či onak, je konzumace syrové rostlinné stravy ve všech ohledech lepší než požívání vařených denaturovaných potraviny a mrtvých zvířat.

Tak tedy co je to Raw Food, neboli vitariánství

Je to výživový styl, který si zakládá na tom, že veškerá strava je přijata v živé, syrové formě bez tepelné úpravy, nebo jen do 42oC, kdy jsou zachovány všechny enzymy, vitamíny a minerály důležité pro lidské tělo.

Radka





6 komentářů:

  1. moc hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ano moc pravdivi clanek.. Urcite bych tenhle smer vyzkousela, a az po presvedceni zda mi to vyhovuje nebo ne bych si zvolila svuj smer. Bohuzel by mi to nasi nedovolili.. Neemaji k tomu pochopeni, ani omezeni natoz vynechani masa je pro ne neprijatelne ;-) mnoho lidi je proste prilis pohodlnych na neco takoveho ;-) za me urcite velke ano ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spousta lidí odmítá alternativní smĕr, ale je to z neznalosti a z obav,dokonce i pohodlnosti nĕco se naučit a začít přemýšlet. Rodiče asi nezmĕníš, ale ty sama jednou budeš mít volbu a záleží na tobĕ.
      Moje dcera odmítá nĕkteré maso, řekla mi to nedávno a já ji nutit nebudu,jen chci aby mi to řekla včas a já reagovala zmĕnou.
      Taky jsem doporučovala klasickou racionální výživu, ale iv jiných smĕrech se dá strava upravit, aby tĕlu nic nechybĕlo. Teď jsem si vším prošla a když nĕkdo se chce stravovat racionálnĕ nebo altrernativnĕ,tak s tímnemám problém:-) Ja jsem vitariánka z 80%, tĕlu dodámvše potřebné a je mi skvĕle. Plánuji přidat i jídelníčky na blog.

      Vymazat
  3. Anonymní15:58

    S vitariánstvím bych problém neměla, kdyby... kdyby mi po tom jídle nebyla zima. Pro mě je to nerealizovatelný výživový směr, protože bych zmrzla, a to i v létě. Takže všechny ty suroviny, které do vitariánství patří ano, ale pro mě tepelně zpracované :-) Taky by mi hodně chyběly obiloviny a luštěniny. Javanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Javanko, já luštĕniny a obiloviny klíčím a případnĕ zahřívám na 42 stupňů, musím, ale dle čínské medicíny používat zahřívací potraviny :-).
      Co dcera už se rozkoukala na nové škole?

      Vymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.