15. 9. 2013

Enzymy a jejich důležitost

Dnes bych se chtěla věnovat enzymům, které jsou nedílnou součástí nás samých.


Když jsem v roce 2012 najížděla na vitariánství, tak jsem strašně moc hledala  k tomuto alternativnímu  výživovému směru informace, ono jich moc nebylo, protože vitariáni se moc neprezentují blogama z důvodu odmítaného společností a zažitými, vžitými   názory společnosti. To jestli jsou tyto názory správné či ne je dost diskutabilní a to tu nechci rozebírat.
O vitariánství jsem již psala a tak víte, že tato strava je nabitá enzymy, které jsou důležitou součástí nás, protože řídí všechny důležité chemické reakce probíhající v oragnismu. Jinak řečeno, jde o látky které jsou k našemu životu zcela nepostradatelné a vitamíny, minerály či hormony nevykonávají svou funkci bez enzymů. To jsou biokatalyzátory bez kterých se lidský život neobejde.
V našem těle se nachází celkem 3 druhy enzymů: trávicí, metabolické a exogenní ( ty musíme přijmout stravou) a jak víte, tak enzymy jsou náchylné na teplo a při 42oC se ničí - znehodnocují.
Všichni v sobě máme takzvanou enzymatickou banku nebo potenciál nebo si to nazvěte jak sami chcete - to znamená, že každý člověk má v sobě nějaké množství enzymů, které za svůj život může spotřebovat a jakmile dojde k vyčerpání, tak organismus přestává fungovat, proto je velmi důležité je přijímat ve stravě. Ty přijmete pouze v syrové takzvaně živé formě prostřednictvím ovoce , zeleniny a naklíčených semen či namočených ořechů, proto je tepelná  úprava nechodná ( jakákoliv tepelná úprava). Dnešní doba je bohužel, ale jen o úpravě  a mi se odchýlili od zdravého stravovaní, proto je spousta nemocí který naše  lidský životy doprovází. Z toho vyplívá, že enzymy se vyskytují všude, kde je život ( v rostlinnách i živiočiších. Z)častňují se všech činností nezbytných k udržení života ( syntéza a rozklad, přeprava, vyměšování, detoxikace  a tvorba energie). Živí tvorové nejsou schopni bez enzymů se udržet na živu a tím myslém i nás - lidstvo.
V buňkách vzniká více jak 5000 druhů těchto životně důležitých enzymů. Každý enzym má jinou funkci je jednoúčelový má speciální vlastnosti a jedinečnou funkci.
O enzymech se toho mnoho nikdy nepsalo jen spíše okrajově , takže dostat se k informacím bylo velmi obtížné, přesto existují poblikace, které vám enzymy alespoň trochu nastíní. jako zdroj můžete použít i Wikipedii, kde něco naleznete. Poslední dobou se, ale na webech již něco více dozvíte a  situace v informovanosti se velmi zšepšila, přesto  se tímto mnoho lidí nezabývá, ale jsou tací co ano.
Enzymy se zabývá autor knih Harvey Diamond s manželkou, profesor klinické chirurgie Hiromi Shinya, M.D., okrajově se s enzymy setkáte v mnoha knihách o výživě, ale nikde se nic nedozvíte do úplné podrobnosti.
Moje rada zní jezte hodně ovoce, zeleniny, semen a ořechů, pijte šťávy z čerstvým produktů a ne  upravované džusy, vynikající jsou zelené potraviny ( mladá pšenice, mladý ječmen, alfalfa, spirulina, chlorella a mořské řasy) . Zelené potraviny jsou zpracovány , tak aby si zachovali enzymatický potenciál.
Pokud víte, že ve stravě máte málo enzymů, tak určitě je zkuste doplňovat, v dnešní době jsou již k sehnání i v lékárnách. Ty využívají sportovci k urychlení regenerace namožených svalů, urychlení vstřebávání otoků a hojení ran. Enzymy podporují dobré trávení, ochrańují nás před únavou a nejsme tak náchalní k nemocem.

Nyní se zkuste zamyslet.
* míváte často virózy, chytnete kdejaký bacil
*špatně spíte
*nedaří se vám zhubnout
*jste vyčerpaní
*snadno se unavíte
*nemáte energii

Na vině může být nedostek enzymů, zkuste zařadit do stravy více potravin o kterých jsem  psala a uvidíte, že se Vám  Váš život zlepší. 
Víte proč jsou vitariáni stále usměvavý a plné energie, neznají rýmu, chřipku a jiné nemoce? Dodržují právě zdravé stravování na bázi syrové tepelně neupravené stravy a to je cesta k lidskému zdraví, pokud je zapotřebí, tak zkombinují s veganskou stravou a dají si jedno jídlo tepelně upravené. V očích mnohých  je to trvale neudržitelná forma stravování, ale já si to nemyslím, protože když člověk má vyčištěnou mysl a poslouchá své tělo, tak ono samo mu napoví a tak i vitarián si dokáže doplnit vše co jeho tělo potřebuje.
Pokud nechcete se stravovat dle těchto zásad, tak i pro racionální výživu je zde řešení a to tkví v poměru  stravy - jezte 50% tepelně upravené stravy a 50% živé syrové stravy, dokonce i paleo styl se dá vhodně zkombinovat Raw paleo, jen to chce trochu se zamyslet nad tím co jíme.
Každý člověk na této zemi má své zdraví ve svých rukou a je jen na nás jak se o něj staráme a lékaři mnohdy již nedokáží napravit zlo co na sobě samých pácháme nevhodnou stravou.
Lidské tělo má jednu úžasnou vlastnost a tou je samoléčení a uzdravování se,  za předpokladu že mu dáme vhodné podmínky k tomu a těmi podmínkami je mezi jinými i vhodná strava.


Přeji Vám krásný den

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.