28. 12. 2013

Jak být fit i po 40

Každý stárne, ale jen tehdy když se procesu stárnutí nepostavíte, zestárnete.


 

To je možné až do 70 roku věku a do této doby  můžete vybranou stravou, systematickým tréninkem a aktivním, uvolněným životním stylem tento proces  zadržet či případně zpomalit.
Statisticky je 40 rok polovina  života, takže člověk má ještě spoustu času na to jak si svou formu vylepšit či udržet. V tomto věku je to už těžší, protože v těle probíhají hormonální změny, zpomaluje se metabolismus a jsou na těle vidět  více problémovější partie.
Věděli jste, že od 20 roku života se každých  deset let zpomalí váš metabolismus o 5%, který je dám hlavně přirozeným úbytkem svalové hmoty tj. cca 250g každým rokem počínaje 20 narozeninami. V případě kdy dochází k zpomalení metabolismu a  kalorický příjem zůstává nebo narůstá vlivem vašich chutí, tak jednoduše začínáme tloustnout. Pokud si člověk tento fakt uvědomí zavčasu, tak je snažší udržet si kondici, pokud později, tak se dá s menšími úpravami ještě s tím něco dělat, důležité je nikdy se nevzdat a nerezignovat!
Pokud jste nikdy necvičili, tak nedoporučuji zaběhnout do posilovny a zlikvidovat se hned napoprvé, ale začněte nejdříve svižnými procházkami, pak můžete  začít sportovat na rotopedu, plavat nebo můžete navštěvovat lekce cvičení jako je joga, pilates, power plate a pak až získáte trochu kondičku začít i posilovat jednotlivé svalové partie. Pokud máte obavy z posilovny, můžete začít cvičit doma a až si budete jistí, tak vyzkoušet posilovnu a případně se spojit s trenérem, který vás naučí  základním cvikům tak, aby jste si neublížili, protože v tomto věku je  svalstvo zatuhlé a začínají se ozývat problémy s klouby.
Strašně důležitou součástí v tomto období je strava, kterou jíme, ta ovlivňuje ze 70%  to jak vypadáme a pokud jíme špatnou skladbu, tak se na těle projeví ve formě uložených tukových zásob na partiích kde je nechceme. Většinou si tělo nejvíce ukládá  v okolí břicha,  a tím vzniká taky velké riziko civilizačních nemocí ( kardiovaskulární onemocnění), špatnou stravou a nevhodnou skladbou si můžeme přivodit i jiné nemoci jako je diabetes mellitus ( cukrovka), obezita, ale je zde i zvýšené riziko  rakoviny.

 A jaký by měl být energetický příjem v tomto věku? 

Za předpokladu, že  není realizována žádná aktivita, tak  po 40 roce života by měl být energetický příjem u průměrné ženy  okolo 6 350 kj a po 45 roce života 6 153 kj ve stravě by  měla být zohledněna hlavně kvalita potravin.

1. rozdělit porce do 5 menších porcí
2. jíst ve stejnou denní dobu
3.dokonale rozmělnit jídlo v ústech, jíst v klidu
4. pravidelně konzumovat doplňky ( kloubní výživa, vitamíny a minerály v přírodní formě)
5. dodržovat pitný režim ( voda, čaje neslazené)
6. mít dostatek vlákniny ve stravě
7. nekonzumovat umělá sladidla
8. vyhýbat se sladkostem, uzeninám a limonádám

Mějte se hezky!
Radka


2 komentáře:

  1. Podle mého na svůj věk vypadáte a pohybujete se úžasně. Bohužel má máma je obézní, ona někdy nekontrolovatelně jí (má velký apetit). Bohužel to ví, ale má strašně slabou vůli s tím něco dělat, Ale pohybovat se snaží tojo. Chodí na procházky s těmi holemi a také navštěvuje rekondiční studio. Můj otec je také tlustý,, sice je aktuvní, ale to že holduje uzeninám a chlebu (dokáže sníst půlku chleba na posezení) mu nepomůže. Já jim do jídla nerada kecám, protože to sama nemám ráda. je jim teda přes padesát. Ale zase moje teta , které je asi 45 let, se podařilo zhubnout a vypadá ted mladší a vitálnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky mám rodiče silnějšího vzhledu a manžel taky. Moje maminka dietila celý život, zhubla dělenkou, ale po letech to má nazpět. Přitom když vidím maminku jíst, tak by musela být anorektická, takže zřejmě jí potají a nevhodně a uzobává celý den. Pokud by sama chtěla pomohla bych jí, ale je to opravdu jen o vůli a trvalé změně a to nevím jestli by maminka ve svém věku chtěla podstoupit.:-)

      Vymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.