3. 8. 2013

Moje strava a změny ve stravě + seitan

Moje stravování prochází změnami a jak nyní vypadá? Tak tady  jsem pro Vás připravila fotodokumentaci mé stravy. Ve své stravě se budu snažit zachovat ryby a plody moře, jinak bude čistě rostlinného charakteru, stále se držím svého tj bílkoviny a zelenina jen jsem prostě klasické maso,( živočišné bílkoviny) vyměnila za rostlinné.
Stravování styl paleo co jsem roky praktikovala ( i když nevědomky zpozačátku) mi pomáhal udržet postavu, ale  asi nastal čas, abych to změnila a to z důvodu, že mám problém s masem a když si sama myslím, že už je to v pořádku a srovnalo se to , tak se opětovně  problém vynoří prostě jako na houpačce. Nebaví mě připravit si jídlo do práce a když začnu jíst , tak nejsem schopna jídlo sníst ( mluvím o mase), nepochutnám si a mám tendence se dojídat někdy i nesmyslama i když zdravýma nesmyslama jako jsou ovocné tyčinky ze sušeného ovoce a ořechů, nebo zblajznu celý sáček sušeného ovoce a ořechy.


Snídaně: restovaný listový špenát, seitan speciál a sojová smetana, sůl a k tomu caro se sojovým mlékem

Oběd: restovaný listový špenát, mrkev, a hlíva ústřičná, sůl a syrová zelenina k tomu brokolicová polévka .
Snídaně: seitan se zeleninou
Oběd: robi tatarský biftek a zelenina, místo topinky jsem si mazala na cuketu ( celou)  a  hmmmm skvělé na moje chuťové pohárky


Jak vidíte tak rostilnné bílkoviny mám hlavně v seitanu, který jsem si velmi oblíbila. Hodně lidí seitan odsuzuje z důvodu koncentrovaného lepku, tak si pojďme napsat co je to vlastně ten seitan, který zavrhujeme.
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky. Pšenice obsahuje asi 10% bílkovin. Lepek ve spojení se škrobem je pro náš trávící systém poněkud problematický. Pokud jej ale upravíme jako bílkovinný koncentrát - nazvaný seitan, jeho trávení probíhá převážně v žaludku. Takto upravený lepek je velmi výživný a snadno stravitelný.
Seitan tedy není vhodný pro bezlepkovou dietu.
Seitan lze upravovat stejně jako maso, jen doba úpravy je kratší. Seitan si můžete vyrobit doma sami nebo zakoupit v obchodech se zdravou výživou již hotový: seitan natural, který upravujeme jako maso na svíčkovou, vepřovou pečeni, guláš… . Výborný je pak seitan speciál, který je již upravený na kousky a ochucený. Patří mezi nejchutnější výrobky ze seitanu - používá se na ražniči, guláše, na špíz, speciality se zeleninou.

Výroba seitanu

Výroba seitanu je jednoduchá. Stačí smíchat kilogram hladké (může být i polohrubá) mouky s půl litrem vody. Podle zamýšleného účelu pak přidejte buď jenom sůl nebo rovnou koření a sójovou omáčku (při následném vyplavování však část příjde vniveč). Pořádně vše propracujte v konzistentní těsto a nechejte přikryté utěrkou zhruba hodinu odpočinout.
Poté nastává klíčová operace – vymývání škrobu. Těsto vložíme do mísy, zalijeme vodou a opatrným hnětením vyplavujeme škob. První „nálev“ můžeme odlít stranou a použít například na polévku. Vodu postupně vyměňujeme a dále vymýváme, zatímco těsto zmenšuje svůj objem a ztrátou škrobu má snahu se rozpadat. Snažíme se ho však držet dohromady (tady se zúročí energie vložená do poctivého propracování, s pevnějším těstem to lze snadněji).
Celou proceduru opakujeme tak dlouho, dokud voda při vyplavování nezůstane čistá. Těsto mezitím zmenší objem zhruba na třetinu a výsledkem je nažloutlá „mozkovitá“ hmota – čistý pšeničný lepek. Ten je pak třeba zhruba hodinu povařit se zeleninou, kořením a podobně (narozdíl od houbovitějšího tofu nebo sójového masa je pro tuhší seitan vhodné použít silnější vývar), vařením opět nabyde na objemu. V lednici pak vydrží několik dní, případně se dá sterilovat.
To je zhruba nejběžnější postup výroby seitanu, v detailech, například použití koření už do těsta či až do nálevu nebo zda vymývat studenou či vlažnou vodou, se různé zdroje drobně rozchází. Vyzkoušejte jich více a jistě příjdete na to, který bude vyhovovat právě vám.

Já seitan doporučuji vyzkoušet  a pokud ho dobře upravíte, tak si na něm velmi pochutnáte. Prodávaný seitan se nemusí ani moc dochucovat, protože v něm naleznete již shoyu, koření a sůl. Shoya  v seitanu dodá  vašim chuťovým pohárkům ten správný impulz.
Seitan hodně používá i jedna mladá paní co jde do soutěže ve fitnessu a  je veganka více se dozvíte na stránkách www.veganza.cz. nebo na jejím blogu, kde přidává články ze své přípravy na soutěž.

Zdrojvýroby seitanu : vegmania

13 komentářů:

  1. O seitanu jsem vůbec neslyšela, podívám se na to. Děkuji za tip. Je krásné vidět, jak na svém jídelníčku pracuješ a přemýšlíš nad ním - jídlo vypadá naprosto skvěle. U mě je největší problém dokopat se k té změně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ho oblíbila a vlastně mi ani nic jiného nezbylo než poslouchat tělo, když prostě najednou odmítá maso.:-)

      Vymazat
    2. Anonymní9:10

      Dobrý den, tomu seitanu pořád trochu nerozumím - ten do paleo stravy patří? A je zdravý/vhodný, když je vyroben jen z obyčejné pšeničné mouky? :)

      Vymazat
    3. Ne nepatří do paleo stravy, taky píšu o změně i když jsou i verze na paleovegan, ale to já neuznávám, takže nyní těmito změnami se nestravuji paleem. Nejde o to jestli je zdravý/vhodný je potřeba dodat tělu bílkoviny a to je jedna z možností jak je tělu dodat . Seitan si může každý vyrobit i z celozrnné mouky nemusí to být nutně bílá.:-)

      Vymazat
  2. Já teda raději to maso než rostlinné náhražky, i když je pravda, že každému dle jeho chuti. :))
    Co se týče třeba kuřecího, toho jsem taky někdy přežraná, že je mi skoro na blití, jen když vím, že to musím sníst. :D
    Tak ať se ti v novém směru stravování daří. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy jsemsi ani nepomyslela, že k tomu může dojít, slovo náhražka zní hroznĕ :-) Dĕkuji:-)

      Vymazat
  3. Anonymní15:42

    Věřím, že ti s rostlinnými bílkovinami bude daleko líp než s živočišnými :-) Mimo jiné proto, že ty tzv. náhražky jsou daleko lépe stravitelnější než maso. Ale uvidíš sama, každý si to musí zkusit. Vyfocená jídla bych si dala i já :-) Co se týče rostlinných bílkovin, preferuji především luštěniny, seitan, tofu a tempeh mám jen pro zpestření. Ale nemám svaly, to je fakt :-) Javanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Javanko to doufám, luštěniny jsem vždy milovala a hlavně fazole a červenou čočku - tu jen klíčím. Seitan mi chutná moc, tofu jakž takž ale tempehu jsem nepřišla na chuť, ale to se může změnit, nezavrhuji potraviny a zkouším je dál.:-)

      Vymazat
    2. Anonymní20:54

      Tempeh je dobrý smažený na "medu". Buď na opravdovém a nebo místo medu sladěnka (slad z ječmene). Moc dobré :-)A taky knedlo - zelo - tempeho posypané smaženou cibulkou je delikatesa. Javanka

      Vymazat
  4. Anonymní19:02

    Ahoj, taky se snazim stravovat co nejvice rostlinne.. a vyhovuje mi to, na maso chut nemam vubec, velmi zridka snim kozi syr od jedne zname a vajicka take vyjimecne.. takze moc fandim:) Mohla by si sem dat recept na ten robi tatarak? Mam robi moc rada, ale vlastne ho jim porad stejne, neupravuji ho..takze zmena by se hodila:) a jinak jeste doporucuju tempeh, jestli teda jis soju.. ja miluju marinovany a uzeny. Uz ho nijak neupravuji, jen ho nakrajim a zaliju horkou vodou a chvili necham vyplavit prebytecny olej:) Karolina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Karolínko to byl kupovaný výrobek ve zdravce, ale budu ho dělat domácí, tak až příští týden si koupim robimaso, tak si zapíšu recept a dám na blog :-). tempehu jsem zatím nepřišla na chuť, ale budu ho zkoušet dál, já potraviny co mi nechutnají nevzdávám a najdu úpravu jak mi bude chutnat:-)

      Vymazat
    2. Anonymní10:51

      Dekuju za odpoved, nevedela jsem, ze takhle robi i prodavaji.. u nas teda ne :D ale ja bydlim v mensim meste, dlouho nemeli robi vubec, tak bych si nemela stezovat:)Na recept se bdu urcite tesit:) Tempehj je zvlastni, protoze v kazde uprave ma uplne jinou chut. treba natural mi prisel jako nejvetsi hnus :D a smazeny mi taky nejede.. u me vede marinovany, jak uz jsem psala a ten uzeny. Jaky si chutnala ty? urcite najdes nejaky, jaky ti bude vyhovovat:)

      Vymazat
    3. Není za co, já na něj přišla taky náhodou. Tempeh jsem měla právě ten obyčejný.:-)

      Vymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.