20. 7. 2013

Voda + narozeniny

K dnešnímu tématu mě vlastně dopomohla moje kolegyně z práce, která pije kohoutkovou vodu a včera přišla s natočenou do pet láhve a jen jsme zíraly. Voda byla  zbarvená do pískové barvy  a i po odtočení, tak jsme diskutovaly o vodě.
Voda je nejdůležitější živina v lidské stravě a bez ní bychom nepřežili pár dní. Poradci přes výživu ji doporučují  pít cca 2l - 2,5l, ale to je hodně obecné, samozřejmě je nejideálnější kohoutková a pak kojenecké vody, ale co když ta kohoutková je právě jako ta u nás a tak jsme nuceni si zakoupit vodu  v pet láhvi.
Podle D testu jsou balené vody nekvalitní a z mnoha testovaných  vyhověly jen 4. Mnoho lidí sleduje místo kvality raději cenu a cenově nejlevnější  na trhu jsou v Lidlu Saguaro, bohužel na to jak má Lidl  kvalitní potraviny , tak tato voda totálně propadla.
V této vodě bylo naměřeno největší množství organotrofních bakterií,a  neměla by obsahovat indikátory fekálního znečištění.
Určitě se dočtete více v D testu pokud Vás toto téma obsáhleji zajímá.
Nevím tedy jakou vodu pijete vy, ale já kupují již hodně dlouho rodině Rajec, Dobrou vodu a Evian. V práci si kupuji Vitell, Rajec a nyní Perrier občas a někdy Magnezii, ale já všeobecně mám špatný pitný režim, v tom jsem opravdu nedokonalá a nedaří se mi to změnit. Všeobecně se doporučuje pít 0,03 a vynásobit vaší aktuální váhou, tím získáte  Váš pitný režim, respektivě potřebu těla v běžném režimu. Při zátěži samozřejmě zvýšit a při extremních teplotách taky z důvodu většího vyloučení vody z těla ven.




Už jsem se zmínila, že právě tento týden jsem měla narozeniny a je mi krásných 44 let, moje dcery pro mě připravily krásné překvapení ( pro mě nejkrásnější dárek) a tady jsem ho pro Vás vyfotila mým novým dárkem (od  mého milujícího manžela), po kterém jsem opravdu toužila ( iPhone 5), takže snad i fotky na blog budou již v lepší kvalitě, ale musím nejdříve se s ním naučit a ještě musím pro Vás vyfotit i další dárek od mé nejstarší dcery s přítelem, ten mi taky udělal radost, protože tyhle blbinky miluji.

Dcery mě připravily: Mojito, víno mé oblíbené, obložený talíř ( sýr pro manžela a zeleninku pro mě) a samozřejmě upekly  dort paleo, s jednou svíčkou ( roztomilé a milé).


A tady květiny s přívěskem od Niky s přítelem. ( tahle fotka už je lepší, tak snad se opravdu naučím lépe fotit:-)

Mějte se krásně a užívejte si prázdnin a dovolených :-)



10 komentářů:

  1. Tak dodatečně gratuluji k narozeninkám. :))
    Nový telefon určitě využiješ. ;)
    Lilie naprosto miluji! ♥
    A dcery ti to krásně přichystaly. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, jsou to šikulky :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji k narozeninám, i když opožděně! :))
    Měla jste krásné narozeniny, s telefonem se naučíte brzy, uvidíte! :))
    Mějte se krásně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dĕkuji, no nevím jsem klasická Nokiačka a antitalent na tyhle vĕcičky:-).

      Vymazat
  4. My jsme v ramci studia na vysoke skole delali podrobne rozbory vsech vyse uvedenych balenych vod (vyjma Evianu). A nejlepe vysla voda z kohoutku. V ostatnich se vyskytovaly prvky, ktere tam nemely co delat. At uz slo o vyluh z PET, ale treba i mikroorganismy. Nebo naopak to byla voda mrtva- coz neni dobre. Je to zpusobeno tim, te snad zadny sklad nedodrzuje zakladni podminky skladovani vod. Pijeme i vodu, ktera stoji X mesicu pod pusobenim slunce. V Praze se voda ke spotrebiteli dostane max po 5 dnech od odberu (at uz nadrz Svihov, nebo studny Karane) a celou tu dobu je voda ve tme. Navic u balene vody se kontroluje jeji kvalita v dobe, kdy se staci do PET, u vodovody se kontroluje kvalita ve spotrebisti. Zakal byva nejcasteji zpusoben kvalitou trubek a rozvodu toho ktereho odberatele. Vodovoda v CR patri mezi svetovou spicku v kvalite.

    Jak uz asi vyplyva, piju vodovodu. Chutna mi a navic dost usetrim ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za doplnění informací, no já taky piju i kohoutkovou ( v práci což jsem tam nenapsala) ve výživě nám ji doporučovali jako nejkvalitnější, ale co jsem četla tak jsou dost rozporuplné informace - ostatně jako u všeho. Špatné skladování je problém. :-)
      Možná to byla jen náhoda a voda se u nás zlepší, nevím.

      Vymazat
  5. Odeslala jsem to brzy!! Gratuluji k hezkym dareckum :-)

    OdpovědětVymazat
  6. :) gratuluju, jaký byl dortík? :P

    OdpovědětVymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.