26. 7. 2013

Náš životní styl a cévní systém



Dnes bych se chtěla věnovat tématu, který úzce souvisí  s naším životním stylem a tím jsou kardiovaskulární onemocnění.

Jednou z příčin onemocnění kardiovaskulárního  systému je ateroskleróza. Jedná se o onemocnění cév, při kterém dochází na vn. straně cév k postupnému ukládání tukových látek, stěny se zesilují a postupně se zužuje  touto příčinou průtok krve a k horšímu zásobení našich orgánů – jednoduše takto se nám mohou cévy ucpat a vzniká řada vážných zdravotních komplikací.
V dnešní době není výjimkou, že mají tyto problémy i mladí lidé ve věku okolo 30 let a co za to může? Je to jednoduché – nedostatek pohybu, nesprávná výživa, kouření a všudypřítomný stres.
A protože dělám výživu, tak budu psát hlavně o ní. Viníkem  je cholesterol – ty máme dva tzv. hodný a špatný. Cholesterol se nachází v živočišném tuku, oleji, krvi, žluči, mléku, vaječném žloutku, játrech, ledvinách a v nadledvinkách. Většina cholesterolu se tvoří v játrech a část se vstřebává z potravy. Při tepelné úpravě se cholesterol může oxidovat a vznikají tzv . oxyseroly a vznikat usazeniny.
Hladina cholesterolu v krvi se zvyšuje při nadměrné konzumaci nasycených mastných kyselin – tolerováno  je 20g denně a protože tuto hranici překračujeme, tak je doporučováno nahradit tyto kyseliny polynenasycenými kyselinami a ty najdete hlavně v rostlinné stravě.  Je doporučeno 1/3 tuků živočišného charakteru a 2/3 tuků rostlinného charakteru.
Chcete-li se vyvarovat tohoto onemocnění tak omezte kávu, sladké  pití, minerálky s vyšším obsahem soli, maso jezte jen libové a vhodné je kuřecí, krůtí, telecí a králičí, vyhněte se uzeninám a  viditelnému tuku v potravině. Z mléčných výrobků preferujte s nižším obsahem tuku a raději kysané.
Jezte dostatek ovoce a zeleniny, přílohy připravujte bez tuku či s minimem, jako nejvhodnější je pohanka, která obsahuje rutin a tím  pomáhá udržet pevnost a pružnost cév, pečivo vybírejte celozrnné, mějte dostatek vitamínů a minerálů ve stravě.
Moje rada zní – pozor jaké tuky přijímáte a kolik jich přijímáte ve stravě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.