Dnes
bych se chtěla věnovat tématu, který úzce souvisí s naším životním stylem a tím jsou
kardiovaskulární onemocnění.
Jednou
z příčin onemocnění kardiovaskulárního
systému je ateroskleróza. Jedná se o onemocnění cév, při kterém dochází
na vn. straně cév k postupnému ukládání tukových látek, stěny se zesilují
a postupně se zužuje touto příčinou průtok
krve a k horšímu zásobení našich orgánů – jednoduše takto se nám mohou
cévy ucpat a vzniká řada vážných zdravotních komplikací.
V dnešní
době není výjimkou, že mají tyto problémy i mladí lidé ve věku okolo 30 let a
co za to může? Je to jednoduché – nedostatek
pohybu, nesprávná výživa, kouření a všudypřítomný stres.
A
protože dělám výživu, tak budu psát hlavně o ní. Viníkem je cholesterol – ty máme dva tzv. hodný a
špatný. Cholesterol se nachází v živočišném tuku, oleji, krvi, žluči,
mléku, vaječném žloutku, játrech, ledvinách a v nadledvinkách. Většina
cholesterolu se tvoří v játrech a část se vstřebává z potravy. Při
tepelné úpravě se cholesterol může oxidovat a vznikají tzv . oxyseroly a
vznikat usazeniny.
Hladina
cholesterolu v krvi se zvyšuje při nadměrné konzumaci nasycených mastných
kyselin – tolerováno je 20g denně a
protože tuto hranici překračujeme, tak je doporučováno nahradit tyto kyseliny polynenasycenými
kyselinami a ty najdete hlavně v rostlinné stravě. Je doporučeno 1/3 tuků živočišného charakteru
a 2/3 tuků rostlinného charakteru.
Chcete-li
se vyvarovat tohoto onemocnění tak omezte kávu, sladké pití, minerálky s vyšším obsahem soli,
maso jezte jen libové a vhodné je kuřecí, krůtí, telecí a králičí, vyhněte se uzeninám
a viditelnému tuku v potravině. Z mléčných
výrobků preferujte s nižším obsahem tuku a raději kysané.
Jezte
dostatek ovoce a zeleniny, přílohy připravujte bez tuku či s minimem, jako
nejvhodnější je pohanka, která obsahuje rutin a tím pomáhá udržet pevnost a pružnost cév, pečivo
vybírejte celozrnné, mějte dostatek vitamínů a minerálů ve stravě.
Moje rada zní – pozor jaké
tuky přijímáte a kolik jich přijímáte ve stravě.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.