24. 7. 2013

100% celozrnný špaldovo-žitný chléb

Recept:

*   350g celozrnné mouky ( 1/2 špaldové + 1/2 žitné) - dle hustoty těsta přisypávám
*   1/2 balení kvasnic
*   250ml mléka ( já dala sojové), dle hustoty těsta přidávám
*   1KL cukru ( dala jsem kokosový), doporučuji raději třtinový, ale záleží na tom jaký si vyberete
*   sůl
*   1 vejce
*   3PL oleje ( řepkový jsem dala)
Můžete přidat i semínka, záleží na tom jak si to přejete udělat.

Postup:
*   mouky  dáme do mísy
*   uděláme důlek a do něj dáme cukr a kvasnice
*   zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek
*  dodáme všechny ingredience a zpracujeme
*  dáme do formy vyložené papírem a pečeme při 200oC


Toto je základní recept, který si můžete upravovat dle vašich chutí a kombinovat mouky.

Dobrou chuť!

P.S.  - pro ty co chtějí psát, že by byl lepší z kvásku, tak ano, ale nestihnu si ho připravit a tak volím kvasnice a i tak je chléb zdravý a nic mu neubírá na chuti.

3 komentáře:

  1. Anonymní13:25

    Radko, moc diky za recept na chleba, udelam!!jeste jsem si vzpomnela a mam velkou prosbu, delala jste kapustove karbanatky...archiv blogu smazany, nenapsala byste prosim postup a slozeni? kapusta, asi uvarit, vajicka a nejaka mouka?moc moc diky...pekny den. Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-),tak uvařit kapustu a rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou, namočené ovesné vločky mixnuté a vajíčko, koření dle chuti a trošilinku oleje, já nesolím, potože přidávám koření co obsahuje již sůl. Nĕkdy nedám vajíčko a to se pak trochu drobí:-).

      Vymazat
    2. Anonymní8:24

      Diky moc, o vikendu jdu na ne!

      Vymazat

Prosím neregistrované o použití: název/adresaURL, zadejte jen jméno nebo přezdívku. Prakticky jste stejně anonymní a lépe se v tom orientují čtenáři včetně mě. Děkuji.